petek, 21. september 2007

Slovenija žaluje

V Sloveniji je danes dan žalovanja v spomin na žrtve torkove ujme. V hudem neurju, ki je pred tremi dnevi pustošilo po državi, je življenje izgubilo šest oseb. Nastala je tudi velika gmotna škoda, ki po prvih ocenah znaša 200 milijonov evrov. Najhuje je bilo na območjih Železnikov, Celja in na Cerkljanskem.Vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja v spomin na žrtve ujme in kot izraz solidarnosti z njihovimi svojci in vsemi, ki so prizadeti zaradi posledic neurja.

Ob dnevu žalovanja se zastave spustijo na pol droga. Vse kulturne in drugačne prireditve so spremenjene ali prestavljene. Na POP TV bodo namesto zabavne oddaje Vzemi ali pusti predvajali film Potopljeni, na Kanalu A pa bodo prenašali dobrodelni koncert, katerega sredstva bodo namenjena žrtvam torkovega neurja.
V celjski in ljubljanski stolnici bosta nadškof in škof darovala maši za vse žrtve naravne nesreče, danes pa so že vnaprej odpovedali aktivnosti za uradni začetek predvolilne kampanje za predsedniške volitve v znak solidarnosti in žalovanja vsi predsedniški kandidati.

Meni se zdi to ena najhujših možnih smrti - se utopiti oz. da te s hišo vred odnese blatni hudournik. Kar nisem mogla verjeti, ko sem slišala take novice. Vem, da okoli nas je dosti ljudi imelo probleme, ko jim je voda vdrla v kleti in celo v hiše, če so postavljene na nesrečem prostoru. Prijatelji iz Levca, Arclina, Vojnika, Celja ... so imeli v hišah okol 40cm blata, ko je voda že odtekla ... Na srečo se pri nas doma ni zgodilo nič takega, čeprav smo v preteklosti že imeli probleme z vdorom vode v klet.

Zelo pa me je prizadela tudi novica, da je bolnišnica Franja hudo (če ne kje popolnoma) uničena, ker jo je porušil hudournik. Slovenija jo je nameravala zaščititi pod Unescom, ampak na žalost se to do zdaj ni zgodilo. Na srečo bo EU iz svojih skladov namenila pomoč za obnovo Franje, ki je res ena izmed krajev v Sloveniji, ki so vredni ogleda :).

Res srčno upam, da se bo škoda čimprej odpravila, da bodo tisti, ki so ostali brez domov, čimprej uredili svoje domove ali vsaj začasne nastanitve in da se bodo tisti, ki škode niso utrpeli in lahko s svojimi sredstvi pomagajo, tudi pomagali, saj jih sodržavljani v ta
kih trenutkih potrebujejo.

Pa še link in vse o donacijah in raznih prispevkih, ki jih lahko donirate za žrtve te nesreče KLIK, kjer zbirajo sredstva blogerji Slovenije:)!

Čas je, da kdaj pomislimo tudi na sočloveka! (vem, da bi meni pomenilo zelo veliko, če bi bila žrtev take nesreče in bi videla, da ni vseeno ljudem okoli mene.)

4 komentarji:

ancy pravi ...

Žalostno, da se kaj takega tudi v Sloveniji zgodi. Samo narava nas vedno bolj kaznuje,ker grdo ravnamo z njo.

Pa ti, že imaš kaj novic?

KaTkA pravi ...

ja tak ko delamo z njo, je še kr prizanesliva ...

moje novice: pisni del rima narejen, ustni u torek ob 10h soba 405 :)

ancy pravi ...

No, super pa še ustni pa bo. Samo vas pa matrajo, je še dolga do torka. Vsaj malo se spočij. Držim pesti.

Evie pravi ...

Mislim, da je vse zelo pretreslo. Moja dedek in babica, ki sicer živita tik ob Savinji pa sta jo tokrat srečno odnesla.