nedelja, 23. december 2007

Schengen ali po EU brez carine


Kaj je Schengen?

Schengen je majhno naselje in istoimenska občina v severovzhodnem Luksemburgu blizu tromeje med Nemčijo, Francijo in Luksemburgom. Po podatkih iz leta 2005 ima 425
prebivalcev. Znano je po vinarstvu
, v svetovnem smislu pa po Schengenskem sporazumu, ki je bil v Schengenu podpisan 14.junija 1985. Zaradi slovesa imena kraja se je občinski svet občine Remerschen 18.januarja 2006 odločil, da občino preimenuje v občino Schengen.

In kaj Schengen pomeni za nas v tem času?

Slovenija je odpravila notranje meje z EU in se pridružila članicam, ki so že v območju neomejenega gibanja oz carinske kontrole v petek 21.12.2007 ob 00.00, slovesnosti ob tem dogodku pa so se zvrstile dan za tem. Padec notranjih meja z EU za Slovence pomeni, da lahko potujemo po državah članicah EU, brez da bi bili ustavljeni vse do Portugalske pa do Litve in Luksemburga ter normalno po vseh članicah.
Zdaj je zunanja meja EU naša meja s Hrvaško, kjer je poostrena kontrola in baje tudi dolge čakalne dobe (sploh v tem času).
Do sedaj je v schengenskem območju 15 članic- 13 starih članic unije brez Velike Britanije in Irske ter Norveška in Islandija, vstop vanj pa v prihodnjem letu načrtuje tudi Švica. S širitvijo na devet novink se bo schengenski prostor, v katerem je mogoče potovati brez preverjanja potnih listin, razširil do meje z Belorusijo in Ukrajino.
Morem rečt, da mi je tole zelo všeč, ker bomo zdej lahko študentje z nahrbtnikom prepotovali celo Evropo in nas nobeden ne bo ustavljal.

Ni komentarjev: